DEN HAAG - De PvdA wil dat er een onderzoek komt naar het functioneren van de Belastingdienst. Het Tweede Kamerlid Crone heeft de stellige indruk dat de extra taken die de dienst recentelijk heeft gekregen en de bezuinigingen tot grote problemen hebben geleid. Crone wil daarover een brief van staatssecretaris Wijn (Financiën), zei hij zaterdag.

Crone zegt veel klachten te hebben vernomen over de reorganisatie van de Belastingdienst. "Als je de huursubsidie en de zorgtoeslag door de Belastingdienst laat berekenen, kun je dat niet met minder mensen doen", aldus Crone. Met nadruk stelt hij dat hij de ambtenaren van de dienst geen verwijten maakt.

NRC-Handelsblad meldde zaterdag dat de dienst door interne problemen te weinig aangiften controleert. Tevens wordt er te weinig onderzoek bij bedrijven verricht en faillissementsfraudes bekeken. Daarbij zou de automatisering niet werken en de reorganisatie zijn mislukt.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt niets te weten van een intern memo waarop de krant zich baseert. Of er onvoldoende controles worden verricht, is niet bekend, aldus de zegsvrouw.

Mogelijk blijkt dat uit het jaarverslag over 2005 van de Belastingdienst, dat in de loop van komende week zal verschijnen. Zaterdag was de laatste dag dat miljoenen belastingplichtigen hun aangifte voor 2005 konden doen, tenzij zij uitstel hebben gevraagd.

Eerder deze week bleek dat de elektronische aangifte tot problemen kan leiden. Alleen via de website van de dienst kan dat tegenwoordig worden gedaan. Ondernemers klaagden dat ze al een week niet konden inloggen.