DEN HAAG - De regering laat gepensioneerde Nederlanders die in het buitenland wonen te hoge premies betalen voor de AWBZ, de premie waarmee bijvoorbeeld bejaardenzorg wordt betaald. De rechtbank van Den Haag heeft dat vrijdag geoordeeld in een kort geding dat de pensionado's eerder tegen de Staat hadden aangespannen.

De rechtbank vindt het op zich geoorloofd dat de regering de gepensioneerden de premie in rekening brengt, ook al kunnen de pensionado's zelf nauwelijks aanspraak maken op de zorg omdat die in de landen waar zij wonen nauwelijks voorhanden is. Maar het bedrag van ruim 5000 euro per jaar per verzekerde vindt de rechter te gortig.

Nederland incasseert dat geld, en hoeft er, via Europese regels, maar een klein deel van door te sluizen naar het land waar de Nederlandse premiebetaler woont. Volgens de rechter mag de Staat alleen dat bedrag bij de premiebetaler in rekening brengen, dat Nederland vervolgens zelf moet betalen aan het woonland van de gepensioneerde.

Het ministerie van Volksgezondheid wil nog niet reageren op de uitspraak. Juristen bestuderen het vonnis.

Opgelucht

Bestuurslid R. Overwater, van de stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland (SBNGB) heeft vrijdag zeer opgelucht gereageerd op de uitspraak. In een eerste reactie zei hij dat de premie met ongeveer de helft zal dalen voor de pensionado's.

De meeste Nederlandse pensionado's verblijven in Frankrijk, Spanje en Portugal. In die landen zijn de voorzieningen voor ouderenzorg veel kariger dan in Nederland.