MOSKOU - De voormalige bondskanselier van Duitsland, Gerhard Schröder, is donderdag in Moskou benoemd tot president-commissaris van een consortium dat een gaspijpleiding onder de Oostzee gaat aanleggen. Hij gaat jaarlijks een kwart miljoen euro verdienen.

Het consortium North European Gas Pipeline is een samenwerkingsverband tussen het Russische staatsgasconcern Gazprom, het Duitse chemieconcern BASF en het Duitse nutsbedrijf Eon. De bestuursvoorzitter wordt Mathias Warnig. Hij was eerder werkzaam als hoofd van Dresdner Bank in Rusland.

De pijpleiding gaat Russisch aardgas onder de Oostzee vervoeren naar Duitsland. De kosten worden geraamd op 4 miljard euro. De pijpleiding wordt in 2010 in gebruik genomen en moet een capaciteit hebben van 27,5 miljard kubieke meter gas per jaar. Later kan dit worden uitgebreid tot 55 miljard kubieke meter per jaar.

De belangrijkste aandeelhouder in het consortium is Gazprom met 51 procent. Eon en BASF hebben elk 24,5 procent in handen.

Kritiek

Het project heeft tot veel kritiek geleid van landen rond de Oostzee, zoals Estland en Polen. Zij vinden het onterecht dat ze niet worden betrokken bij de gaspijpleiding omdat deze vrijwel zeker door hun territoriale wateren komt te lopen. Ook vrezen ze schadelijke gevolgen voor het milieu.

In Duitsland is vooral veel kritiek geuit op de rol van de 61-jarige Schröder. Sommige Duitse politici vinden dat hij zijn positie als bondskanselier heeft gebruikt voor persoonlijk gewin.

Schröder werd door Gazprom voor de baan gekozen, slechts een maand na zijn aftreden in november. Critici denken dat zijn warme relatie met de Russische president Poetin achter de benoeming steekt.