FRANKFURT - Al bijna 160.000 werknemers in de Duitse elektro- en staalindustrie hebben meegedaan met de door de Duitse vakbond IG Metall georganiseerde waarschuwingsstakingen. Dat heeft IG Metall donderdag gemeld op de tweede dag van massale werkonderbrekingsacties over heel Duitsland.

De vakbond wil met de enkele uren durende stakingen een loonsverhoging van 5 procent afdwingen voor de 3,4 miljoen werknemers in de Duitse elektro- en staalindustrie. Diverse onderhandelingsronden met werkgeversorganisaties hebben niets opgeleverd. De werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1,4 procent.

Op woensdag deden volgens IG Metall meer dan 80.000 mensen mee. Donderdag legden ruim 70.000 arbeiders van bijna tweehonderd ondernemingen het werk neer. Vooral de auto-industrie werd getroffen.

Ongeveer 23.000 werknemers van DaimlerChrysler en BMW gaven gehoor aan de oproep van IG Metall. Ook bij bedrijven als EADS, MTU, Siemens, Krauss-Maffei, Heidelberger Druck en Eurocopter werd het werk onderbroken.