ROTTERDAM - De directie van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland is in 2001 gewaarschuwd voor de Surinaamse investeerders waarmee ze op dat moment onderhandelde. De investeerders, die onder leiding stonden van Aiwan G., zouden betrokken zijn bij activiteiten die het daglicht niet konden verdragen.

Dat hebben getuigen in de rechtszaak tegen de voormalige directie van Air Holland gezegd, zo werd donderdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Rotterdam duidelijk.

Justitie verdenkt oud-algemeen directeur Cees van D. en zijn financiële rechterhand Paul G. van betrokkenheid bij het witwassen van miljoenen euro's drugsgeld. Dit geld zou afkomstig zijn van Aiwan G., die nu in Brazilië vastzit wegens drugshandel. Van D. en Paul G. ontkennen elke betrokkenheid.

'Pas op'

De voormalig Surinaamse minister Normann Kleine, die op verzoek van de financieel directeur van Air Holland onderzoek deed naar de investeerders, zou volgens een getuige over de familie van Aiwan G. hebben gezegd: "Pas op".

Legitiem

Paul G. ontkende dit donderdag echter ten stelligste. "Hij liegt." Uit het onderzoek van Kleine zou volgens de oud-financieel directeur juist naar voren zijn gekomen dat de Surinaamse familie haar geld op legitieme wijze had verdiend met de exploitatie van wisselkantoren.

Verbazing

Dat verklaart ook waarom de investeerders contant geld in Air Holland wilden stoppen, zei Paul G.. Wisselkantoren werken alleen maar met contanten en Aiwan G. kon zijn tegoeden gewoon bij een kantoor ophalen. Wel verbaasde de financiële man zich over deze gang van zaken. Daarom vroeg hij Kleine om de familie na te trekken.

Borg

De eerste investering van Aiwan G., 5 miljoen gulden, werd op het kantoor van de luchtvaartmaatschappij in een tas afgeleverd. De helft van het bedrag zou de algemeen directeur van het bedrijf vervolgens in twee enveloppen bij de directeur van een reisorganisatie hebben afgeleverd. Het was bedoeld als borg voor een lening van 2,5 miljoen gulden van deze directeur aan Air Holland.

Paul G. verklaarde deze opmerkelijke transactie door te zeggen dat Air Holland het geld acuut giraal nodig had om een vliegtuig te leasen. Het was volgens hem onmogelijk om 2,5 miljoen gulden cash naar de buitenlandse leasemaatschappij te brengen. De rechtbank zet het verhoor van Paul G. maandag voort. Justitie heeft in de Air Holland-zaak in totaal zes verdachten op het oog.