ENSCHEDE - Tientallen werknemers van bandenfabrikant Vredestein in Enschede hebben in de nacht van woensdag op donderdag het werk neergelegd uit onvrede met het cao-aanbod van de directie. Donderdag volgen er minstens nog twee werkonderbrekingen van ongeveer een uur. Dat meldde FNV Bondgenoten donderdagochtend.

Volgens de bond deed meer dan de helft van het personeel in de nachtploeg mee aan de actie. Elke ploeg legt donderdag een uur het werk neer. Tijdens dat uur worden ze geïnformeerd over de stand van zaken. Er werken circa 1150 mensen bij de bandenfabrikant.

FNV Bondgenoten eist dat de verlaging van de ploegentoeslag van 3 procent van tafel gaat. Verder is de bond niet tevreden over het loonbod van de Vredestein-directie.

Verhoging

Volgens directeur P&O, J. Mos, geeft FNV Bondgenoten een verkeerde voorstelling van zaken. "De ploegentoeslag bedraagt 25 procent bovenop het salaris. De FNV wil nu drie procent verhoging, dat is heel wat anders dan een verlaging. Een dergelijke verhoging is gezien de concurrentie in onze branche onverantwoord, tenzij het personeel weer op feestdagen en vakanties wil werken."

Verder biedt de directie een loonsverhoging van 2 procent met 0,66 procent verhoging van de eindejaarstoeslag. Volgens Mos zit daar niet meer rek in. Hij heeft nog geen idee hoe groot de schade voor Vredestein is als gevolg van de werkonderbrekingen.