VOORBURG - Voor het eerst sinds begin 2003 zijn er nu meer banen dan een jaar geleden. In het laatste kwartaal van vorig jaar heeft het lichte herstel van de werkgelegenheid zich doorgezet. Ten opzichte van een jaar eerder waren er in het vierde kwartaal 9000 arbeidsplaatsen meer. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De banengroei is vooral te danken aan de zakelijke dienstverlening en de zorg. In deze sectoren steeg eind 2005 de werkgelegenheid met respectievelijk 49.000 en 25.000 arbeidsplaatsen.

In de zakelijke dienstverlening komt de toename voor het grootste deel door meer uitzendwerk. Maar in bijvoorbeeld de computerservicebranche en bij reclamebureaus ging het ook beter met de werkgelegenheid.

In andere sectoren was sprake van stabilisatie of krimp. In de industrie gingen de meeste banen verloren met een daling van 20.000. Het openbaar bestuur volgde met een verlies van 11.000 arbeidsplaatsen.

Vrouwen

Mede door de groei in de zorg en de krimp in de industrie doen vrouwen het de laatste tijd beter op de arbeidsmarkt dan mannen. In totaal kwamen 32.000 meer vrouwen aan de slag, terwijl het aantal mannen met 21.000 daalde. Wel vlakt de daling van het aantal werkende mannen volgens het CBS af.