AMSTERDAM - Duizenden hypotheekadviseurs drukken hun klanten op het hart zich niet te diep in de schulden te steken. Als na de verkiezingen de hypotheekrenteaftrek deels wordt afgeschaft, zijn de problemen voor honderdduizenden gezinnen niet te overzien. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. De discussie rond het 'h-woord', die steeds vaker door politici en economen wordt gevoerd, zou volgens het dagblad 'een tikkende tijdbom onder de woningmarkt' vormen.

De stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs, waarbij 9500 adviseurs zijn aangesloten, waarschuwt consumenten hun hypotheken te matigen. "Wij gaan ervan uit dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt en adviseren consumenten er rekening mee te houden dat de netto maandlasten stijgen", zegt directeur Bart Seegers in het dagblad. "Anders woon je nog een paar jaar in je huisje, maar kun je het straks niet meer betalen."

Bezorgd

Ook de Vereniging van Hypotheekadviseurs Nederland (VvHN) merkt volgens de krant dat eigenaren en kopers niet weten waar ze aan toe zijn. "In bijna alle gesprekken voor hypotheekadvies beginnen mensen erover. Ze zijn bezorgd", zegt VvHN-directeur Cees Kielstra. "In onze adviezen vertellen we dat de aftrekmogelijkheid verdwijnt, maar er waarschijnlijk overgangsregelingen komen."

De krant geeft een rekenvoorbeeld. Als de renteaftrek verdwijnt en de vijfjaarsrente oploopt van vier naar zes procent, dan stijgen de rentelasten voor een modaal gezin van gemiddeld 450 naar 1150 euro per maand.

In tegenstelling tot marktleider Rabobank zou de Nederlandse Vereniging van Banken op zich niet tegen aanpassing van de aftrek zijn, op voorwaarde dat een overgangsperiode van dertig tot vijftig jaar in acht wordt genomen. "De economische effecten gaan veel verder dan alleen de uitgaven van consumenten. Het raakt de hele economie", zegt woordvoerder Hans van Zon van ABN Amro in het ochtendblad.