BORN - FNV Bondgenoten wil binnen twee weken een gesprek met directeur Zetsche van DaimlerChrysler over de aangekondigde productiestop van de Smart ForFour van het bedrijf bij NedCar. Weigert Zetsche zo'n gesprek, dan leggen de werknemers beslag op alle Smarts die van de band afrollen in Born. Dat zei bestuurder W. Crins van FNV Bondgenoten woensdagavond na afloop van overleg met kaderleden van de bond bij NedCar.

De bond wil dat de Smart in productie blijft, totdat in Born een plaatsvervangend model geproduceerd kan worden. Nu laat eigenaar Mitsubishi er de Mitsubishi Colt al maken, maar daarnaast zou volgens de bond een tweede Mitsubishi-model moeten worden geïntroduceerd.

Smart

Stopt DaimlerChrysler eerder met de Smart, dan leggen de vakbondsleden beslag totdat het bedrijf alsnog aan hun eis tegemoet komt.

Op 12 april bezoekt Zetsche de aandeelhoudersvergadering van DaimlerChrysler, waar hij de productiestop voor de ForFour toelicht. FNV Bondgenoten vreest dat de Smart al op zeer korte termijn van de lopende band wordt gehaald en wil daar een stokje voor steken.

Bestelling

NedCar produceert niet op voorraad, maar op bestelling. Het vasthouden van duizenden Smarts treft DaimlerChrysler economisch hard, denkt de bond. "Er gaat geen Smart meer van het terrein af, als Zetsche niet naar ons luistert", dreigde Crins.

Het verlies van de Smart zonder compensatie door een tweede Mitsubishi-model zou betekenen dat vele honderden banen verdwijnen. Ook zouden de resterende werknemers hun onregelmatigheidstoeslag en daarmee een fors geldbedrag mislopen, vreest de bond.

Staken

Staken kan niet, omdat de Smart van dezelfde band als de Colt afrolt, en een staking zou daarmee ook Mitsubishi treffen. Dat wil de bond niet. Met de actie zetten de werknemers toch ook Mitsubishi onder druk. Die beslist een dezer dagen namelijk over de toekomst van NedCar. En als die er slecht uit ziet, zullen de bonden ook de Colts gaan "gijzelen", liet Crins weten.