AMSTERDAM - De banken hebben afgelopen december voor een recordbedrag hypotheken verstrekt. Huizenbezitters sloten in de laatste maand van 2005 voor bijna 13 miljard euro hypotheken af. Daardoor bedroeg de totale schuld aan woninghypotheken eind vorig jaar bijna 490 miljard euro.

Dat blijkt uit de jongste editie van het Statistisch Bulletin, dat De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag heeft gepubliceerd. De huizenbezitters hebben gekozen voor zekerheid voor de langere termijn, want het grootste deel van de nieuwe hypotheken heeft een looptijd heeft van meer dan 5 jaar. De hang naar hypotheken met een langere rentevaste periode wordt ingegeven door het stijgende rentetarief.

Daarnaast signaleren de banken dat consumenten onrustig worden van de hernieuwde discussie over een mogelijke beperking van de fiscale aftrek van hypotheekrente. Ook dat is een reden om voor een lange rentevaste periode te kiezen.

Totaalbedrag

Het totaalbedrag dat in Nederland aan hypotheekschulden uitstaat, is inmiddels bijna net zo groot als het bruto binnenlands product. Dat ligt volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek net boven de 500 miljard euro.

Tegelijk met de hypotheekschuld groeit ook het spaarsaldo in Nederland. In de eerste maand van dit jaar steeg het totaalbedrag aan spaargeld dat Nederlanders op de bank hebben staan met ruim 4 miljard euro tot 223 miljard. Deze stijging komt deels doordat werknemers hun eindejaarsbonus op de spaarrekening hebben gezet.