ROTTERDAM - De voormalige topman van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland, Cees van D., was op de hoogte van transporten van grote bedragen contant geld naar Engeland. Het gaat om geld dat zijn financiële rechterhand Paul G. vervoerde voor investeringen voor de zieltogende luchtvaartmaatschappij.

Dat verklaarde de vriendin van G. woensdag voor de rechtbank in Rotterdam. Justitie verdenkt Van D., Paul G. en vier anderen van betrokkenheid bij het witwassen van miljoenen euro's drugsgeld. Een deel van het kapitaal is volgens het Openbaar Ministerie (OM) geïnvesteerd in Air Holland. De rest is in andere bedrijven gestopt.

Van D. zei eerder deze week nog niets te weten van dit soort zaken. Hij gaf daarbij aan dat hij niet te veel vragen over potentiële investeerders stelde en in de zoektocht naar geldschieters volledig op G. vertrouwde.

Transporten

"Uit gesprekken die ik destijds met Van D. en anderen voerde, kon ik opmaken dat Van D. op de hoogte was van het vervoer van contant geld naar Engeland", verklaarde G.'s partner. Zij heeft haar vriend op verschillende van deze transporten vergezeld.

G. verstopte het geld volgens haar onder de achterbank van de auto. Vervolgens werd met de boot naar Engeland gereisd. De vriendin van G. zegt zich toen niet te hebben gerealiseerd dat het mogelijk om zwart geld ging.

Verwonderd

Van D. verklaarde maandag altijd eerlijk zaken te hebben gedaan. Toen de rechtbank hem daarom woensdag om een reactie op de getuigenis van de vriendin G. vroeg, zei hij: "Ik ben hier wel erg verwonderd over. Een aantal dingen kwamen mij ingefluisterd over. Ik kan met veel stelligheid zeggen dat het niet waar is."

Het proces in deze strafzaak wordt donderdag voortgezet. Dan komt de specifieke rol van Paul G. aan de orde en wordt deze verdachte daarover ondervraagd.