BRUSSEL - Europese lidstaten mogen de pluimveesector helpen de verliezen als gevolg van de vogelgriep te compenseren. Europa zal de helft van de kosten voor zijn rekening nemen, zo heeft Europees Commissaris Mariann Fischer Boel van Landbouw woensdag voorgesteld.

Fischer Boel had eerder al aangegeven de pluimveesector, die door de vogelgriep met lage prijzen voor eieren en kippenvlees en afzetproblemen kampt, te willen helpen. Tot nu toe kon dat echter niet. "Deze ongeëvenaarde situatie kunnen we niet aanpakken met bestaande regels. Daarom moeten we de huidige regels uitbreiden", aldus de Eurocommissaris.

Steun

De bedoeling is dat de lidstaten zelf een plan voor de tegemoetkoming van de eigen kippenboeren maken. De Europees Commissie zal dat vervolgens na goedkeuring financieel steunen door voor de helft mee te betalen.

Nederland

Nederland zal, als daar belangstelling voor is, bekijken hoe het gebruik kan maken van de mogelijkheid. "Dat zal gebeuren in overleg met het bedrijfsleven', aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw.

Fischer Boel heeft het compensatievoorstel ingediend bij het Europees Parlement en de Europese landbouwministers. De ministers beslissen 25 april tijdens een vergadering in Luxemburg.

Positief

De landbouwspecialisten van het Europees Parlement komen maandag al met spoed bijeen voor een advies. De parlementariërs reageren vooralsnog positief, maar CDA'er Albert Jan Maat noemt het voorstel wel een zwaktebod: "Fischer Boel had beter een Europese steunmaatregel kunnen voorstellen. Nu laat ze het aan de landen zelf over. Ik vrees daardoor ongelijke concurrentie".

VVD-er Jan Mulder had twee weken geleden al aangedrongen op het steunvoorstel. "Beter laat dan nooit", reageert Mulder, sterk voorstander van de hulp. "Het is een ernstige situatie en Europa moet iets doen."

Legitiem

PvdA-er Berman vindt het legitiem om de pluimveesector te steunen gezien de crisis. "Het is niet raar om dat per land te laten verschillen: in het ene land is de schade groter dan in het andere."

De pluimveesector in Nederland is tevreden en teleurgesteld over het besluit van de Europese Commissie. "We zijn blij met de geboden opening, maar hadden gehoopt op meer daadkracht van Brussel, dat de Eurocommissaris het niet zou terugleggen bij de lidstaten", reageert woordvoerder D. van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). De sector wil zo snel mogelijk met het ministerie overleggen over maatregelen.

Voorraden

Door de schrik over vogelgriep kochten consumenten in sommige landen tot wel de helft minder kippenvlees. De voorraden vormen inmiddels een probleem, ook in een groot exportland als Nederland.

De prijzen waren gemiddeld 10 procent gekelderd, maar herstellen zich nu gestaag.