BARNEVELD - Pluimveeslachterij Rep en Roozendaal in Barneveld moet als gevolg van de vogelgriep haar deuren sluiten. De slachterij is het eerste bedrijf in Nederland dat ten onder gaat door het instorten van de Europese markt voor kip- en pluimveeproducten.

"Het faillissement laat zien wat we al eerder wisten en signaleerden: dat het heel erg moeilijk gaat", bevestigde een woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren een bericht hierover woensdag in het Agrarisch Dagblad.

Na de vondst van het vogelgriepvirus in Europa kampt de pluimveesector met grote afzetproblemen. Vooral in Zuid-Europa maar ook elders laten consumenten de kipfilets en andere pluimveeproducten massaal links liggen. De prijs voor het vlees is daarbij gekelderd met ongeveer 10 procent sinds begin dit jaar.

Europese steun

De pluimveesector heeft al in Brussel aangeklopt voor steun. Eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) werkt inmiddels voorstellen uit om de sector te helpen. Volgens de zegsman laat het Barneveldse faillisement zien dat het noodzakelijk is haast te maken met die tijdelijke steun.

De pluimveeslachterij in Barneveld slachtte wekelijks 400.000 tot 450.000 dieren. Vorige week vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan, waarna het deze week faillisement ging.

Rep en Roozendaal, dat oorspronkelijk in Noord-Holland gevestigd was, kwam in 2003 tijdens de Nederlandse vogelpestcrisis al in de problemen. Het bedrijf maakte toen door de aankoop van de failliete pluimveeslachterij Storteboom een doorstart in Barneveld, waar meer pluimveebedrijven in de regio zitten dan in Noord-Holland.