VOORBURG - De economische groei in Nederland is vorig jaar wat hoger uitgekomen dan aanvankelijk gedacht. Het groeicijfer bedraagt 1,1 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Bij een eerste raming van de economische groei ging het CBS nog uit van een plus van 0,9 procent.

De hogere groei komt doordat de rekenmeesters uit Voorburg het economische groeicijfer over de eerste drie kwartalen van 2005 naar boven hebben bijgesteld. Dat komt voornamelijk door een hogere uitvoer van goederen en diensten in die periode. De economische groei in het laatste kwartaal is gelijk gebleven op 1,6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2004. Afgezet tegen het derde kwartaal bedroeg de groei in de laatste drie maanden van 2005 0,8 procent.

Net als in 2004 werd de groei van de economie vorig jaar gedragen door export, waarbij de doorvoer van buitenlandse producten via Nederland een belangrijke rol speelde. De economische groei trok in de loop van het jaar aan. Dat kwam mede door een herstel in de consumptie van huishoudens.

Aan het begin van het jaar stond de consumptie van gezinnen nog in de min, maar uiteindelijk viel het consumptiecijfer 0,3 procent hoger uit dan in 2004. Dat kwam doordat de uitgaven aan duurzame goederen, zoals meubilair, na enkele moeizame jaren weer aantrokken.