AMSTERDAM - Het plan van de Koninklijke Metaalunie om werkloze jongeren tot 23 jaar geen ontslagbescherming te geven in een nieuwe baan is 'dom en ondoordacht'. Dat stelt voorzitter Judith Ploegman van vakbond FNV Jong dinsdag. Zij vraagt zich af of werkgevers 'soms op rellen uit zijn'.

De Metaalunie liet maandag weten een proef van twee jaar te willen met als doel meer jongeren aan een baan te helpen. Ook CNV Jongeren is het 'absoluut niet eens' met dit voorstel.

Imagoprobleem

De metaalsector kampt volgens Ploegman al met imagoproblemen. Met een dergelijke regeling wordt het volgens haar alleen maar onaantrekkelijker voor jonge werknemers om aan de slag te gaan in deze sector. "Het kan toch niet zo zijn dat je op je achttiende van school gaat en dan vijf jaar in onzekerheid moet werken?" Jongeren moeten volgens Ploegman juist worden gestimuleerd en niet 'kopschuw' worden gemaakt.

De metaalsector is een vergrijzende sector, vult Klaas Pieters Derks van CNV Jongeren aan. "En dan komt de Metaalunie met een dergelijk voorstel? Verbazingwekkend."

Bestaansonzekerheid

Het idee dat werknemers eerder jongeren aannemen bij een versoepeling van het ontslagrecht klopt volgens FNV Jong niet. "Bestaansonzekerheid lijkt ons geen goede stimulans", zegt Ploegman. Uit onderzoeken blijkt volgens Derks dat een versoepeling van het ontslagrecht niet tot gevolg heeft dat meer banen ontstaan. "Jongeren hebben liever een goede regeling en zekerheid."

De proef zou volgens de Metaalunie, de ondernemersorganisatie van de metaalsector, goed aansluiten bij de no-risk polis van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Die houdt in dat werkgevers geen WAO-premie hoeven te betalen voor jongeren onder de 23 en het salaris niet hoeven door te betalen bij ziekte.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid is in oktober 2003 ingesteld door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Taskforce heeft als doel om in vier jaar veertigduizend werkloze jongeren tot 23 jaar aan een baan te helpen. In november waren ruim 24 duizend jongeren voorzien van een baan.

Zwarte Dinsdag

Aanleiding voor het voorstel van de Metaalunie is de actie van de Franse regering om de jeugdwerkloosheid op deze manier aan te pakken. Daartegen is fel verzet. Dinsdag is in Frankrijk uitgeroepen tot 'Zwarte Dinsdag'. Een landelijke staking tegen de nieuwe ontslagregeling voor jongeren onder de 26 jaar legt het openbaar vervoer plat.