LEEUWARDEN - De Nederlandse vissers en visafslagen zijn het jaar goed begonnen. De omzet van de elf visafslagen is in de eerste twee maanden van dit jaar op 50,7 miljoen euro uitgekomen. Dat was in dezelfde periode vorig jaar 41,9 miljoen euro, zei voorzitter J. van Nieuwenhuijzen van de Nederlandse Organisatie van Visafslagen (NOVA) dinsdag.

Van Nieuwenhuijzen vermoedt dat de vogelgriep zijdelings effect heeft op de visprijs. "Je ziet op het ogenblik dat importvis, wilde vis en kweekvis allemaal in prijs stijgen. Zeker Italië is gevoelig voor vogelgriep", aldus de voorzitter. Italianen eten veel vis die door Nederlandse veilingen zijn afgeslagen.

Ondanks de hogere prijzen voor vis en de gestegen aanvoer blijven de Noordzeevissers het volgens Van Nieuwenhuijzen moeilijk hebben. "De gemiddelde gasolieprijs was de laatste jaren 25 cent, maar staat nu op 41 cent. Gasolie is de grootste kostenpost, dus er ligt een grote uitdaging voor de visserij om duurzamer met energie om te springen." De vissector is daarom onder leiding van het ministerie van Landbouw aan het kijken hoe de toekomst voor middellange termijn kan worden veiliggesteld.