BORN - De ondernemingsraad (OR) van NedCar in Born wil acties gaan voeren tegen het besluit van DaimlerChrysler om te stoppen met de productie van de Smart ForFour. Het medezeggenschapsorgaan heeft de vakbonden dinsdag opgeroepen de acties te organiseren.

De acties zouden in eerste instanties moeten zijn gericht op het stilleggen van de productie van de Smart. Eind deze week neemt de Japanse eigenaar van NedCar, Mitsubishi Motors Corporation, mogelijk een besluit over de toekomst van de Limburgse autofabriek.

Als dat negatief uitvalt, zou het hele bedrijf volgende week plat moeten worden gelegd, aldus OR-voorzitter J. Wouters. Behalve de Smart maakt Nedcar ook de Mitsubishi Colt.

Signaal

Volgens Wouters moet deze week met stakingsacties een duidelijk signaal worden gegeven dat de productie van de Smart lang genoeg door moet gaan om Mitsubishi de kans te geven een ander model voor Born te introduceren. DaimlerChrysler maakte zaterdag bekend met de productie van de Smart ForFour te stoppen. Het Duits-Amerikaanse autoconcern overlegt deze week met Mitsubishi over het tijdpad van de productiestop. Bij Nedcar werken 3000 mensen.