LONDEN - Mogelijk tot anderhalf miljoen werknemers bij gemeentelijke of regionale instellingen zoals welzijnswerkers of gemeentearbeiders hebben dinsdag in het Verenigd Koninkrijk het werk neergelegd. Ze worden gesteund door elf vakbonden en eisen dat de zogeheten '85 regel' gehandhaafd blijft.

Die geeft het recht met volledig pensioen te gaan wanneer het aantal dienstjaren vermeerderd met leeftijd boven de 84 uitkomt. De regering wil van de regel af tot woede van de veelal laag betaalde werknemers van plaatselijke besturen. Zij voelen zich in hun pensioenregeling ernstig benadeeld in vergelijking met bijvoorbeeld leraren. De bonden hopen op een staking die te vergelijken is met de nationale algemene staking van 1926.

Openbaar vervoer

De stakingen hebben vroeg op dinsdag problemen veroorzaakt op de luchthaven van Leeds-Bradford en in Noord-Ierland is al het openbaar vervoer stilgelegd. In Liverpool werd de oversteek van de rivier de Mersey dinsdagmorgen vrijwel onmogelijk, ook de tunnels bleven dicht. De toeristische attractie Tower of Londen in de Britse hoofdstad Londen bleef gesloten.

De bonden stelden dat dinsdag slechts de eerste actiedag is van een reeks en dat 80 procent van hun leden de werkonderbrekingen steunt.