AMSTERDAM - Illegaal gekapt hout is in Nederlandse winkels gemakkelijk te verkrijgen. Daardoor steunen klanten onbewust de leegroof van tropisch regenwoud. Daarvoor waarschuwen milieuorganisaties en houthandelaren dinsdag in Algemeen Dagblad. Zo zou tachtig procent van het hout dat uit Indonesië wordt geïmporteerd afkomstig zijn van illegale houtkap.

Bouwmarkten, tuincentra en groothandels zeggen te werken met betrouwbare leveranciers, maar fraude in het land van herkomst zou controle daarop onmogelijk maken. Zo zou onder meer worden gefraudeerd met vrachtwagenpapieren. Houtimporteur Ton Bouwman van HoekLopik zegt in de krant te zijn gestopt met de import van hout uit China, nadat bleek dat in China alleen een stempel werd gezet. Het hout kwam uit Papoea-Nieuw-Guinea. Enkele bouwmarkten zijn gestopt met de verkoop van Indonesisch hout.

Het ministerie van Landbouw zegt in de krant dat controle in Europa onmogelijk is. "Aan het hout is niet te zien of het illegaal is. We moeten afgaan op vrachtbrieven." Deze zouden vaak vervalst zijn. Bouwmarkten kopen steeds meer duurzaam geoogst hout met FSC-keur aan, maar kunnen nog niet stoppen met de verkoop van hout zonder certificaat.

"Wij zetten onze leveranciers onder druk, maar in de tussentijd moeten we wel zaken met ze blijven doen", zegt een woordvoerder van Gamma en Karwei in de krant. Bovendien zou het huidige aanbod van FSC-hout niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld tuinmeubelen.