PARIJS - Het verkeer in Frankrijk ondervindt dinsdag veel hinder van stakingen. Frankrijk protesteert tegen de plannen van premier Dominique de Villepin om een wet in te voeren die de schrijnend hoge jeugdwerkloosheid beoogt te verminderen. Met de nieuwe wet zouden jongeren tot en met 25 jaar in hun eerste baan gedurende twee jaar zonder opgaaf van reden kunnen worden ontslagen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de eerste meldingen is het internationale treinverkeer niet getroffen door de stakingen met uitzondering van de hogesnelheidstrein naar of van Genève. Elders rijden in de Frankrijk nog hooguit twee van de drie treinen van het snelle type 'TGV'.

Van de gewone treinen is in de provincie naar schatting de helft uitgevallen. Van en naar de voorsteden van Parijs is de verhouding één werkende op drie uitgevallen verbindingen gesignaleerd. Maar in de stad heeft dinsdagmorgen volgens waarnemers driekwart zoals normaal gereden.

Demonstraties

Scholieren, studenten en vakbonden nemen aan minstens 135 demonstraties in het land deel. Met een landelijke staking willen de actievoerders het openbaar vervoer, de bouw en de gezondheidszorg platleggen. Ook de luchtvaart, scholen en andere openbare instellingen ondervinden de gevolgen van de staking.

Op de Parijse luchthaven van Orly waren er vertragingen van circa een half uur door acties van verkeersleiders en brandweerlieden. Kranten zijn dinsdag niet verschenen.

De Villepin had de leiders van vakorganisaties en studentenbonden uitgenodigd om woensdag te komen praten. Die willen dat niet, tenzij de hele wet van tafel gaat.