BORN - De directie van NedCar in Born heeft maandag zijn excuses aan de medewerkers aangeboden over de plotselinge aankondiging van DaimlerChrysler om te stoppen met de productie van de Smart ForFour. De directie deed dat in een extra uitgave van een nieuwsbrief voor het personeel.

DaimlerChrysler maakte het nieuws zaterdag bekend. De directie zegt het, door het Duits-Amerikaanse autoconcern, gekozen tijdstip van de bekendmaking te betreuren. Vrijdag praat de raad van commissarissen van NedCar met de ondernemingsraad en de vakbonden over de ontstane situatie.

Eind deze week neemt de Japanse eigenaar van NedCar, Mitsubishi Motors Corporation, mogelijk een beslissing over de toekomst van de Limburgse fabriek. Behalve de Smart maakt Nedcar ook de Mitsubishi Colt.

Mitsubishi

Eigenaar Mitsubishi heeft NedCar verzekerd dat de stopzetting van de productie van de ForFour geen invloed heeft op die van de Colt. DaimlerChrysler en Mitsubishi zijn nog in onderhandeling. Als de productie van de Smart stopt, brengt dit honderden banen in gevaar. NedCar en de vakbonden hopen dat Mitsubishi een tweede auto zal laten bouwen, maar hierover bestaat geen duidelijkheid.

Bestuurder B. Keulen van vakbond De Unie denkt dat DaimlerChrysler het nieuws pas zaterdag bekend maakte, om nadelige effecten op de beurs te voorkomen. "Maandag zijn de beurzen het verhaal van zaterdag alweer vergeten", meent Keulen. "Hieruit blijkt wel dat DaimlerChrysler het belang van de aandeelhouders belangrijker vindt dan dat van de werknemers."

Spanning

Een woordvoerster van NedCar noemde de ontstane situatie "tergend" voor de onzekere werknemers. Ook Keulen constateerde dat de spanning in de fabriek steeds verder toeneemt. Mitsubishi voert momenteel een wereldwijde reorganisatie door. Ook de productie bij NedCar wordt daarin gewogen. Zeer binnenkort hakt de Japanse autofabrikant de knoop door.