AMSTERDAM - Frits Fentener van Vlissingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn Friese landhuis bij Workum plotseling overleden. Dat heeft een woordvoerder van SHV maandag bevestigd.

Fentener van Vlissingen (72) stond lang aan het hoofd van het familiebedrijf SHV, bekend van onder meer de Makro-winkels.

Het zakenblad Quote becijferde vorig jaar het vermogen van Fentener van Vlissingen op 2,5 miljard euro. Frits was de oudste van drie broers Fentener van Vlissingen. Zijn jongere broers Paul en John zijn nog in leven. Frits leidde het familiebedrijf SHV (Steenkolen Handels Vereeniging) van 1975 tot 1984. Ook was hij commissaris bij onder meer Draka, Akzo Nobel en ABN Amro en adviserend lid van de raad van bestuur van Unilever.

Groot verlies

SHV noemt het overlijden van Frits Fentener van Vlissingen een groot verlies. De onderneming roemt de rol die hij als SHV-directeur speelde bij het omschakelen naar nieuwe activiteiten, toen de kolenhandel door de vondst van de aardgasbel in Groningen minder lucratief werd.

Ook de raad van commissarissen van Draka laat weten diep geraakt te zijn. Frits Fentener van Vlissingen was tot zijn overlijden president-commissaris bij de kabelfabrikant. Hij was in 1985 nauw betrokken bij de verzelfstandiging van de voormalig Philips-dochter.

Akzo Nobel

Akzo Nobel, waar de ondernemer van 1984 tot 2004 commissaris was, noemt zijn rol bij chemieconcern Akzo "zeer belangrijk". Het concern is mede voortgekomen uit een door de familie Fentener van Vlissingen opgericht bedrijf.

Het miljardenbedrijf SHV is actief in de olie- en gasindustrie en de schroothandel. Tot het imperium van de familie behoort ook de investeringsmaatschappij NPM Capital. SHV maakte in 2004 een winst van 317 miljoen euro op een omzet van 13,7 miljard euro.