DEN HAAG - Ongeveer een half miljoen Nederlanders krijgen uiterlijk vrijdag de maximale no-claim van 255 euro op hun rekening gestort. Dat heeft een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland maandag gezegd.

De zorgverzekeraars keren de no-claim vóór 1 april uit aan mensen die vorig jaar via het ziekenfonds waren verzekerd en die niet of nauwelijks een beroep deden op medische zorg. Iets meer dan de helft van de 8,2 miljoen volwassenen die in het ziekenfonds zaten, krijgt niets terug. Zo'n vier miljoen mensen krijgen wel geld terug. Het gemiddelde bedrag is ongeveer 90 euro.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hoopt dat de no-claimregeling ervoor zorgt dat mensen minder snel een beroep doen op medische hulp. Als ze in een jaar tijd minder dan 255 euro aan zorgkosten maken, krijgen ze geld terug van de zorgverzekeraar. Elke ziekenhuis- of medicijnfactuur wordt daarvan afgetrokken. Bezoeken aan de huisarts tellen niet mee.

Brief

De verzekerden die geen geld terug krijgen, hebben daarover de afgelopen maanden al een brief ontvangen. Het ministerie komt in juni met een exact overzicht van de gevolgen van de no-claimregeling. Op basis van de eerste signalen vanuit de verzekeraars laat Hoogervorst weten dat hij "positief is over het instrument" van de no-claim.