LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell gaat in Zuid-Korea een vaccin produceren dat bescherming biedt tegen vijf kinderziekten. De Zuid-Koreaanse geneesmiddelenautoriteit KFDA heeft toestemming gegeven om het middel Quinvaxem op de markt te brengen. Dat heeft Crucell maandag bekendgemaakt.

Quinvaxem is ontwikkeld door het Zwitserse Berna Biotech, dat Crucell begin dit jaar ingelijfde. Het vaccin bevat antistoffen die difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en Haemophilus influenza B (een veroorzaker van hersenvliesontsteking) bestrijden.

"Wij willen een belangrijke leverancier voor kindervaccins in de Derde Wereld worden", zei bestuursvoorzitter Ronald Brus in een verklaring. Crucell verwacht in de tweede helft van dit jaar de eerste vaccins te verkopen. Volgens het bedrijf is er vraag naar meer dan vijftig miljoen doses per jaar en kan die in de komende vijf jaar ruim verdrievoudigen. Momenteel kost een dosis ongeveer 4 dollar.

Pan American Health Organization (PAHO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de belangrijkste afnemers van combinatievaccins, aldus een woordvoerder van Crucell. Deze organisaties gebruiken dit soort vaccins voor grootschalige inentingscampagnes in ontwikkelingslanden. Bij de WHO loopt nog een aanvraag voor goedkeuring.