AMSTERDAM - Tweederde van de tienduizend uitzendbureaus in Nederland houdt er louche praktijken op na. Zij sjoemelen met de afdracht van premies. Ook werken ze zonder contracten en vergunningen en worden gastarbeiders uitgebuit en mishandeld. Dat schrijft Algemeen Dagblad maandag.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst onderzoekt de vermoedelijke geestelijke en lichamelijke mishandeling van tientallen Portugezen, schrijft het dagblad. Zij zouden uitgebuit en geïntimideerd worden. Ook zou sprake zijn van mensenhandel en van slechte leefomstandigheden.

Volgens branchevereniging ABU wordt jaarlijks voor honderdduizend illegale arbeidskrachten bemiddeld. Van de zeven miljard euro omzet die de branche maakt, komt volgens het dagblad twee miljard euro op conto van de malafide bureaus. Uit cijfers van Research voor Beleid zou blijken dat de Belastingdienst jaarlijks 250 miljoen euro aan sociale premies en loonbelasting misloopt.

Branchevereniging

Omdat de meeste uitzendbureaus geen keurmerk hebben en niet zijn aangesloten bij een branchevereniging, kunnen overheid, brancheorganisaties en vakbonden volgens de krant niets beginnen tegen de praktijken. ABU wil dat de Arbeidsinspectie meer aandacht besteedt aan de overtreders. De inspectie zegt in het dagblad dat er genoeg andere mogelijkheden zijn om naar instanties te stappen. "Mensen kunnen ook naar de politie of rechter stappen", zegt een woordvoerder.