LONDEN - Het Duitse mediaconcern Bertelsmann wil volgens de Britse zakenkrant Financial Times zijn platenmaatschappijen verkopen, waaronder ook zijn belang in Sony BMG. Het concern zou de opbrengst van ongeveer 2 miljard euro willen gebruiken om een belang van 25 procent in Bertelsmann terug te kopen. Op die manier zou het een eventuele beursgang kunnen tegengaan.

Het belang van 25 procent is nu handen van de Belgische investeringsmaatschappij GBL, die overweegt haar aandelen naar de beurs te brengen. Bertelsmann is altijd in particuliere handen geweest. Bij de presentatie van de jaarcijfers vorige week zei bestuursvoorzitter Günter Thielen dat hij eerst duidelijkheid wil hebben over de plannen van GBL. Een eventuele verkoop van platenmaatschappijen sloot hij echter niet uit.

Financial Times meldt dat de verkoop van de muziekmaatschappijen in voorbereiding is, al bevinden de plannen zich nog wel in een vroeg stadium. Bertelsmann heeft via een gezamenlijke onderneming met Sony een belang van 50 procent in Sony BMG. Daarnaast is het volledig eigenaar van muziekuitgever BMG. Samen waren de platenmaatschappijen vorig jaar goed voor een omzet van 2,1 miljard euro.