AMSTERDAM - Werknemers worden sneller ontslagen als ze ziek zijn geweest. De verplichte re-integratie van zieke werknemers leidt regelmatig tot arbeidsconflicten. Deze conflicten kunnen aanleiding zijn voor ontslag. Dit concludeert Stichting de Ombudsman op basis van 2500 klachten over sociale zekerheid, schrijft de Volkskrant maandag. Zieke werknemers genieten ontslagbescherming, maar wie terugkeert na een ziekte mag worden ontslagen.

"We krijgen steeds meer zaken van werknemers die dreigen ontslagen te worden naar aanleiding van een conflict over passend vervangend werk", zegt Ombudsman-juriste Caroline de Groot in het ochtendblad. Na ziekte moeten werkgevers bijvoorbeeld speciale werkplekken of een ander takenpakket samenstellen voor hun personeel. Volgens De Groot hebben 'veel werkgevers geen zin in al die moeite en denken dat het voordeliger is de werknemer te ontslaan'.

De oorzaak voor de conflicten ligt volgens het dagblad in een wet uit 2004, die werkgevers verplicht de uitkering van zieke werknemers gedurende twee jaar te betalen. De wet moet werkgevers stimuleren er alles aan te doen hun personeel weer aan de slag te krijgen. De kantonrechter zou een verzoek tot ontslag volgens De Groot 'te vlug en te vaak' goedkeuren. Zij vindt dat er niets mis is met de wet, maar zou meer aandacht willen van de rechter voor de oorzaak van het arbeidsconflict.

Vakbond

Vakcentrale FNV signaleert dat zieke werknemers worden weggepest door hun werkgever en spreekt in de krant van 'een zorgelijke ontwikkeling'. CNV gaat onderzoeken of sprake is van een trend. "We moeten er scherp op zijn en de perverse effecten van de wet aanpakken", zegt CNV-voorzitter René Paas in het ochtendblad.