DEN HAAG - Minister Peijs van Verkeer is bereid met de vakbonden te praten over de rechten van buschauffeurs. Voor de CNV Dienstenbond is de toezegging reden om geplande acties in het streekvervoer af te blazen. FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV zetten de acties voor volgende week woensdag gewoon door. Dat hebben de bonden vrijdag gezegd na een gesprek met de bewindsvrouw.

Volgens een woordvoerster van Peijs verliep het gesprek constructief. Zij zegt dat de minister een 'open overleg' wil.

Loon

Op dit moment behouden werknemers hun oude loon als zij moeten overstappen naar een ander vervoersbedrijf. Dat kan gebeuren als hun oude werkgever het stad- en streekvervoer in een bepaalde regio verliest aan een concurrent. Een speciale paragraaf in de Wet personenvervoer verplicht de vervoerders daartoe.

Vogelvrij

Het kabinet is volgens de bonden van plan deze paragraaf te schrappen. Dat zou het personeel vogelvrij verklaren, stelt FNV Bondgenoten. Veel chauffeurs komen daardoor na 2010 in onzekerheid over hun baan te verkeren.

Demonstratie

Het CNV heeft genoeg vertrouwen in het nadere overleg met Peijs om de geplande acties af te blazen. Wel doet de bond mee aan een demonstratie volgende week woensdag om de eis van de bonden luister bij te zetten. Op deze dag praat de Tweede Kamer met Peijs over de Wet personenvervoer.

Stil

Voor FNV Bondgenoten en collegabond Abvakabo FNV biedt het nadere gesprek echter geen garantie. Naast de demonstratie organiseren zij woensdag daarom acties in het openbaar vervoer. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht komt het openbaar vervoer woensdag vanaf 11.55 uur vijf minuten stil te liggen. Het is vijf voor twaalf, aldus een woordvoerster van de Abvakabo FNV.

FNV Bondgenoten maakt maandag bekend hoe de acties bij andere bedrijven in het openbaar vervoer eruit komen te zien. Een zegsman benadrukt dat het om publieksvriendelijke acties zal gaan.