NEW YORK/PARIJS - Het Franse concern Alcatel en zijn Amerikaanse branchegenoot Lucent praten over een fusie. De twee concerns, actief in de apparatuur voor de telecomsector, hebben dit vrijdag in een gezamenlijke verklaring laten weten.

Diverse Amerikaanse media hadden kort voor de bekendmaking gemeld dat Alcatel plannen had om Lucent over te nemen voor ruim 13 miljard dollar. Daarop gaven beide concerns een verklaring uit waarin staat dat het overleg gaat over een fusie van gelijke partners. "Er is geen garantie dat er wat voor overeenkomst dan ook wordt bereikt. We hebben geen verder commentaar totdat er overeenstemming is of de besprekingen worden stopgezet", aldus de verklaring. Het is de tweede maal dat Alcatel en Lucent met elkaar praten. Alcatel had in 2001 Lucent willen overnemen, maar dat overleg liep op niets uit.

Mocht het tot een fusie komen, dan ontstaat er een bedrijf met een beurswaarde van bijna 33 miljard dollar. Alcatel is nu goed voor 20 miljard dollar, terwijl Lucent gemeten aan de beurskoers 12,6 miljard dollar waard is.

Tegenvallen

Het Franse concern staat er een stuk beter voor dan zijn Amerikaanse concurrent. Alcatel liet kortgeleden weten dat zijn omzet dit jaar met 10 procent kan toenemen. Lucent, in 1996 afgesplitst van het telecomconcern AT&T, liet daarentegen in januari de waarschuwing horen dat zijn omzet in het boekjaar 2005/2006 weleens kan tegenvallen.

Lucent leed in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een verlies van 104 miljoen dollar (86 miljoen euro) na een winst van 174 miljoen dollar in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar.

De kwartaalomzet zakte met 12 procent tot 2,05 miljard dollar (1,7 miljard euro). In 2004/2004 behaalde het concern een jaaromzet van 9,44 miljard dollar (7,83 miljard euro).

Alcatel zat in het laatste kwartaal van vorig jaar op een nettowinst van 344 miljoen dollar. Over heel vorig jaar steeg de nettowinst van 576 miljoen tot 930 miljoen euro. De jaaromzet kwam uit op 13,1 miljard euro.

Lucent is een van de weinig Amerikaanse concerns waar een vrouw aan het roer staat. Patricia Russo zou volgens de zakenkrant The Wall Street Journal het nieuwe concern gaan leiden, mocht de bundeling rondkomen.

De besprekingen tussen de twee ondernemingen vallen in een periode waarin de Amerikaanse telecomsector volop bezig is met overnames. Vorig jaar kwam AT&T voor 16 miljard dollar in handen van SBC, dat zijn naam vervolgens veranderde in die van de voormalige telecomgigant.

Eerder deze maand werd bekend dat AT&T voor 67 miljard dollar het telecombedrijf BellSouth overneemt. AT&T wordt zo weer een enorm groot telecomconcern. De omvang van de onderneming was in 1984 aanleiding voor de Amerikaanse autoriteiten om een opsplitsing te gelasten.