NEW ORLEANS - Het baggerconcern Boskalis gaat bijna zeven maanden na de verwoestende orkaan Katrina aan de slag in New Orleans. Het bedrijf gaat samen met zijn Amerikaanse partner Bean met zand en modder oppompen uit de rivier de Mississippi om wetlands te versterken.

Het gaat om 1,5 miljoen kubieke meter materiaal, goed voor veertig voetbalvelden aan wetland, maakte Boskalis-vertegenwoordiger W. Keij donderdag bekend. Het gaat om een order van tien miljoen dollar, die Boskalis met zijn Amerikaanse partner Bean heeft binnengesleept.

Keij was een van de gasten op een bijeenkomst ter gelegenheid van een tweedaagse bezoek van staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) aan de stad die maar heel langzaam opkrabbelt na alle waterellende.

Buffers

Het behoud en de terugkeer van de wetlands als natuurlijke buffers langs de kust van Louisiana is volgens experts van enorm belang om de gevolgen van orkanen als Katrina te kunnen verminderen. Vloedgolven kunnen beter worden geabsorbeerd en overtollig water kan beter worden afgevoerd. Ook water van rivieroverstromingen krijgt meer ruimte om weg te spoelen.

Boskalis werkt niet onder eigen naam in de Verenigde Staten, maar heeft een Amerikaanse dochter die Stuyvesant heet. Die werkt sinds een jaar of acht samen met Bean, een bedrijf uit Louisiana. Amerikaanse wetgeving, de zogenoemde Dredging Act uit 1906, zit daarachter. Daardoor mogen in Amerikaanse wateren alleen baggerschepen werken die in de Verenigde Staten zijn gebouwd, onder Amerikaanse vlag varen en voor een baggerbedrijf uit de VS werken met voornamelijk Amerikaanse management.

Omweg

Boskalis is - langs deze omweg - een van de eerste Nederlandse bedrijven die in New Orleans een opdracht binnenslepen. Keij heeft er echter weinig fiducie in dat er veel valt te halen voor het Nederlandse bedrijfsleven bij dijkherstel en -versterkingen en verdergaande hoogwaterbescherming. "De ingenieursbureaus in de VS zijn ongelooflijk goed. Voor bedrijven als Haskoning en Arcadis is misschien op splintergebieden en nichemarkten wat te doen."

Staatssecretaris Schultz is minder somber en ziet best wel werk op het vlak van ontwerp van grote infrawerken voor Hollands Glorie. De bedrijvenmissie die collega van Gennip (Economische Zaken) in mei richting New Orleans zal leiden, kan wat haar betreft gewoon doorgaan.