UTRECHT - Bankmedewerkers hebben meer RSI-klachten dan gemiddeld. Dat hangt voor een belangrijk deel samen met de werkstress die werknemers in de sector ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 5000 bankmedewerkers dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde.

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken hadden in het Arboconvenant Bankwezen afgesproken om het onderzoek te laten uitvoeren. FNV Bondgenoten concludeerde donderdag dat het nu ook tijd is voor werkgevers om te beseffen dat de werkstress en het aantal uren dat medewerkers achter een computerbeeldscherm zitten, omlaag moet.

Bijna drie op de tien werknemers in het bankwezen hebben last van RSI, terwijl gemiddeld een kwart van de beroepsbevolking dergelijke klachten heeft aan nek, schouder, arm en hand. Van de bankmedewerkers zei 48 procent veel werkstress te ervaren. Uit het onderzoek blijkt stress en een hoge werkdruk de kans op RSI driemaal te vergroten.

Leeftijd

Ongeveer 8 procent van de bankmedewerkers meldde zich in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek wegens RSI ziek. Dit percentage stijgt naarmate het opleidingsniveau lager is. Hetzelfde geldt bij het stijgen van de leeftijd van de werknemers.

Verder hebben de vrouwen in het bankwezen duidelijk meer RSI-klachten dan mannen, namelijk 33 procent tegenover 24 procent. Ook leiden deze klachten bij vrouwen vaker tot verzuim. Van hen meldde zich in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek 9 procent ziek, terwijl dat onder de mannen 6 procent was.