AMERSFOORT - De Belgische zakenman Jozef van Waeyenberge is bezig zijn greep op Tulip Computers te verstevigen. Via zijn familieleden worden 25 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 0,25 euro per stuk. Dat heeft de computerfabrikant woensdag bekendgemaakt.

De onderhandse plaatsing, die 6,25 miljoen euro oplevert, wordt gebruikt om de kas van Tulip te spekken. Tulip benadrukt dat Jozef van Waeyenberge, die al een 'aanzienlijk' belang heeft in Tulip, zelf de stukken niet koopt. De overeenkomst is gesloten met Vanzel, een Belgische commanditaire vennootschap die de transactie coordineert namens de familie Van Waeyenberge.

Tulip Computers maakte verder bekend dat grootaandeelhouder en president-commissaris Deleye zijn belang in Tulip van ruim 15 procent wil verkopen aan Waeyenberge. Daarbij gaat het om in totaal 40 miljoen aandelen Tulip.

Daarnaast weet Waeyenberge zijn belang in Tulip uit te bouwen via Koninklijke Begemann Groep (RBG), grootaandeelhouder in de computerfabrikant met een belang van zo'n twee derde. Waeyenberge heeft sinds oktober vorig jaar een bod uitstaan op RBG via zijn investeringsmaatschappij Sivex Agro van 1 euro in contanten en achttien aandelen Tulip. De Belg heeft inmiddels 77,9 procent van de aandelen RBG in handen.

Opvallend is dat zo'n 46 procent van Waeyenberges belang in Begemann afkomstig is van Begebel, het investeringsvehikel van president-commissaris Deleye van Tulip. Begemann is volgens Tulip van plan binnen een termijn van drie maanden meer dan 60 miljoen aandelen Tulip over te dragen aan de aandeelhouders van RBG op basis van 11 aandelen Tulip per aandeel RBG.

Wat precies de drijfveren zijn van Waeyenberge om in Tulip te stappen, is niet duidelijk. Het bedrijf kende de afgelopen jaren de nodige problemen, waaronder het ontbreken van de handtekening voor de jaarrekening van 2004 van huisaccountant Ernst & Young. Verder was er een gebrek aan geld voor investeringen.

Tulip liet in een reactie weten "zeer verheugd" te zijn met deze "kapitaalkrachtige" aandeelhouder. Hoe groot het belang van de Belg in Tulip uiteindelijk zal zijn, kon de woordvoerder niet aangeven.