DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) biedt een eenmalige vertrekpremie tot 140.000 dollar aan meer dan 110.000 van zijn werknemers. Dat maakte het concern woensdag bekend. Eerder op de dag werd al bekend dat GM een akkoord heeft bereikt met de vakbond United Auto Workers (UAW) over de vervroegde pensionering van 13.000 werknemers bij zijn belangrijkste toeleverancier, het in surseance verkerende Delphi.

De afvloeiingsregeling komt na een week van onderhandelingen tussen de betrokken partijen in Detroit. De regeling geldt voor werknemers die meer dan tien jaar bij GM werken. Werknemers die minder arbeidsjaren hebben, kunnen voor een vertrekpremie van 70.000 dollar kiezen. Degenen die akkoord gaan met de regeling behouden het recht op het pensioen dat ze bij GM hebben opgebouwd, maar verliezen wel hun recht op gezondheidszorgvergoedingen en andere voordelen.

De grootste autofabrikant ter wereld kondigde eind vorig jaar aan de komende twee jaar 30.000 werknemers in Noord-Amerika te ontslaan en twaalf fabrieken te sluiten om de kosten te drukken.

Het concern verloor vorig jaar in totaal 10,6 miljard dollar. GM heeft veel last van torenhoge pensioen- en ziektekostenverplichtingen en een almaar afkalvend marktaandeel in de Verenigde Staten, de grootste en belangrijkste automarkt ter wereld.

Bij beide bedrijven werken in totaal 43.000 mensen die in aanmerking komen voor pensioen. Nog eens 27.000 mensen zitten daar drie jaar of minder vanaf. De 13.000 werknemers bij Delphi, die bij UAW zijn aangesloten, kunnen een ontslagvergoeding tot 35.000 dollar krijgen. Verder krijgen nog eens 5000 werknemers, die niet in aanmerking komen voor de regeling, tot september 2007 de mogelijkheid om over te stappen naar GM. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door de faillissementsrechtbank.

GM neemt alle financiële lasten als gevolg van de vertrekpremies voor de werknemers van Delphi voor zijn rekening. Het bedrijf verwacht dat deze kosten 5,5 miljard tot 12 miljard dollar kunnen bedragen. Hoeveel de vertrekregeling voor de GM-werknemers gaat kosten, maakte GM niet bekend.

Dankzij de vervroegde pensioenregeling met de werknemers van UAW bij Delphi kan daar een mogelijke staking worden voorkomen. De directie van Delphi wil de lonen en het aantal banen fors reduceren. Het bedrijf overweegt een faillissementsrechtbank te vragen de huidige arbeidscontracten per 31 maart te annuleren om de bonden te dwingen in te stemmen met de veranderingen. De vakbonden hebben gedreigd het werk neer te leggen als Delphi zijn plannen doorzet.

Analisten vrezen dat een staking bij Delphi tot het bankroet van GM kan leiden. De kosten voor GM van een eventuele staking bij Delphi worden op 5 miljard dollar per maand geschat. Delphi, een voormalig dochterbedrijf van het autoconcern, vroeg vorig jaar oktober uitstel van betaling aan. Het is GM's belangrijkste leverancier van auto-onderdelen. Het onderdeel werd in 1999 losgeweekt van GM.