PEKING - China heeft besloten tot een reeks belastingmaatregelen om het milieu meer te ontzien. Chinezen die zweren bij het eten met stokjes zijn vanaf 1 april duurder uit. Op houten stokjes zal een belasting worden geheven van 5 procent, zo meldde het persbureau Xinhua woensdag. Het persbureau baseert zich op het Chinese ministerie van Financiën.

De houten wegwerpstokjes trekken een zware wissel op het Chinese milieu. Jaarlijks gaan er in China vijftien miljard paar doorheen. Voor de productie is 1,3 miljoen kubieke meter hout per jaar nodig. Ook op andere houtproducten zoals vloerpanelen zal voortaan belasting worden geheven.

Energie

De enorme groei die de Chinese economie doormaakt, belast het milieu aanzienlijk. Dat komt voor een belangrijk deel doordat de Chinezen niet efficiënt omgaan met energie. Waarnemers zijn het erover eens dat China zijn groei op de huidige manier niet kan volhouden. Het land heeft overigens al maatregelen doorgevoerd om de leefomgeving beter te maken. Zo verdwijnen complete fabrieken uit Peking om de stad klaar te stomen voor de Olympische Spelen, die er over twee jaar worden gehouden.

Auto's

Nu heeft China voor het eerst in twaalf jaar besloten tot aanpassingen in het belastingstelsel voor consumentenproducten. De regering wil op die manier ook het energieverbruik terugdringen. Op auto's met zwaar vervuilende motoren zal een belasting worden geheven van 20 procent. Ook verschillende soorten brandstof zoals kerosine zullen duurder worden.

De regering is verder van plan om luxeartikelen zoals golfballen, golfsticks en jachten te belasten. Wie een duur horloge aanschaft, moet rekening houden met een heffing van 20 procent.

Deze maatregelen hebben ook een sociale component, want de autoriteiten willen zo de groeiende kloof tussen arm en rijk kleiner maken.