DEN HAAG - Het Politie Keurmerk Veilig Wonen biedt vaak nauwelijks bescherming tegen inbraak. Onderzoek van de Consumentenbond heeft uitgewezen dat 47 van de 60 cilindersloten binnen drie minuten kunnen worden gekraakt door inbraakexperts, terwijl ze drager zijn van het keurmerk en dus zouden moeten voldoen aan strenge eisen.

De testresultaten werden woensdag bekendgemaakt in Den Haag. De Consumentenbond noemt het feit dat acht op de tien sloten niet inbraakbestendig zijn "zorgwekkend", te meer omdat 22 van de 47 ondeugdelijke sloten zelfs geen probleem opleveren voor minder ervaren inbrekers.

Opmerkelijk genoeg scoort het goedkoopste slot, de Dom rn-2 (22 euro), uitstekend, terwijl het duurste exemplaar, de Lips 8100 CNS (199 euro), geen uitdaging vormt voor een inbreker met een slagsleutel.

Publiciteit

De inbraakmethode met de slagsleutel kreeg vorig jaar al publiciteit door een uitzending van de actualiteitenrubriek NOVA. Daaruit bleek ook al dat de goedgekeurde sloten eenvoudig en zonder sporen van braak geopend konden worden.

De Consumentenbond dringt aan op maatregelen. Het Centrum Criminaliteitspreventie (CCV), de organisatie achter het politiekeurmerk, zou strengere eisen moeten stellen aan de sloten.

De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) moet haar 'michelinsterrensysteem' voor sleutels aanpassen. Beide organisaties reageren voorzichtig positief op de suggesties van de belangenorganisatie van Consumenten. "We nemen dit mee bij het doorontwikkelen van het keurmerk", zei I. Haisma van het CCV.

Slagsleutel

Zij benadrukte aan de andere kant dat de slagsleutel geen grote populariteit geniet bij het dievengilde. "Inbraken met behulp van een slagsleutel maken 0,07 procent uit van het totale aantal inbraken in Nederland. Op het moment kijken we eigenlijk meer naar het glas in huis". Bij een op de twintig inbraken verschaft de crimineel zich toegang door een raam te forceren.