DEN HAAG - Premier Balkenende is dinsdag hard in aanvaring gekomen met een groot deel van de Tweede Kamer over het aanpakken van topinkomens in de semipublieke sector, zoals bij energiebedrijf Essent.

De Kamer verwijt de premier dat hij vorig jaar weliswaar grote woorden gebruikte toen bleek dat onder meer topman Boersma van energiebedrijf Essent in 2004 een beloning kreeg van meer dan 800.000 euro, maar dat er sindsdien niets is gebeurd.

Recent werd duidelijk dat de beloning aan Boersma vorig jaar nog hoger uitgevallen is. Premier Balkenende toonde zich daarover teleurgesteld, maar de verantwoordelijk om op te treden ligt volgens hem bij de aandeelhouders, in het geval van Essent bij de provincies en gemeenten.

De Kamer constateerde dinsdag dat het kabinet hard moet optreden tegen de exorbitante beloningen in de semipublieke sector, bijvoorbeeld door een salarisplafond of fiscale maatregelen.

Het kabinet ziet daar niets in. Volgens Balkenende heeft hij vorig jaar "geen loze woorden" gesproken en is er "beweging in de discussie" bij de bedrijven over de beloningen. Bovendien, zo benadrukte hij, is er geen kabinet geweest dat zoveel gedaan heeft aan de beteugeling van topinkomens.