WOERDEN - Poolse ondernemers hebben hun Turkse collega's verdrongen als het gaat om de grootste groep buitenlanders die in Nederland een eigen bedrijf beginnen. Vorig jaar schreven 2600 Polen zich met een eigen zaak in bij de Kamer van Koophandel. Dat is flink meer dan de 1900 nieuwe ondernemers van Turkse komaf, die werden geteld.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport 'Startersprofiel 2005' van de Kamer van Koophandel. Het aantal beginnende ondernemers groeit de laatste jaren flink. In totaal begonnen vorig jaar ruim 80.000 personen een bedrijf. Dat zijn er 10.000 meer dan in 2004.

Ook het aantal 'buitenlandse starters' stijgt al enkele jaren. Vorig jaar noteerde de Kamer van Koophandel een toename met circa 2000 tot 15.000 nieuwe ondernemers die in het buitenland zijn geboren.

Groei

Voor het tweede achtereenvolgende jaar was volgens de Kamer van Koophandel de groei fors onder mensen uit de Midden- en Oost Europese landen, die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie. In 2005 werd door 3100 personen uit deze landen een nieuw bedrijf opgericht in Nederland.

Veruit de grootste groep buitenlandse starters kwam uit Polen met 2600 nieuwe bedrijven. Dat betekende ruimschoots een verdubbeling ten opzichte van de 1200 nieuwe Poolse ondernemers in 2004. Ongeveer de helft van de Polen is actief in de bouwsector.

Schoonmaak

Verder werken ze vaak in de land- en tuinbouw en in de facilitaire dienstverlening, zoals de schoonmaak van gebouwen.