BRUSSEL - De Belgische premier Verhofstadt sluit een verkoop van kerncentrales aan buitenlandse energieconcerns, waaronder de nieuwe Franse gigant Gaz de France-Suez, niet uit. Dat heeft hij maandag gezegd na een gesprek in Parijs met de Franse president Chirac over het Europese energiebeleid.

"Meer veilingen zijn niet uit te sluiten", aldus Verhofstadt, die vindt dat delen van Belgische energiebedrijven te koop aangeboden kunnen worden. Daaronder behoren volgens hem ook nadrukkelijk kerncentrales. De Belgische toezichthouder CREG heeft hier forse kritiek op, omdat bij storingen stroom uit België kan worden getransporteerd naar Frankrijk.

De uitspraak van Verhofstadt is ook opmerkelijk, omdat België in principe in 2015 wil stoppen met kernenergie. Mogelijk wil Verhofstadt de verkoop van centrales gebruiken als wisselgeld tegenover Gaz de France-Suez, dat na goedkeuring van de fusie tussen de twee concerns door Europees Commissaris Kroes (concurrentiebeleid) een absoluut monopolie zou krijgen op de Belgische markt.

Drie concurenten

Chirac zegde tegenover Verhofstadt weer toe dat er in België concurrentie mogelijk zal blijven. Dat zou weer inhouden dat de Franse energiegigant onderdelen af moet stoten in Frankrijk. Het verwerven van Belgische centrales kan dat weer compenseren. Verhofstadt zegt te streven naar drie "stevige concurrenten" op de Belgische markt.

De fusie tussen de twee Franse concerns is omstreden, omdat deze een defensieve stap is tegen de overname van Suez door het Italiaanse energieconglomeraat Enel. De Franse blokkade van die overname zal zeker ter sprake gebracht worden door de Italiaanse premier Berlusconi op de top van EU-leiders, donderdag en vrijdag in Brussel, die in het teken staat van energiepolitiek. Het bezoek van Verhofstadt aan Chirac vond ook plaats ter voorbereiding van die EU-top.