AMERSFOORT - Zorgverzekeraar Agis heeft van 9000 cliënten de verzekeringsrechten opgeschort. Volgens Agis gaat het om verzekerden die na half december ondanks herhaalde oproepen niets van zich hebben laten horen. Als ze daarin volharden, zal Agis de verzekerden per 1 mei royeren, liet een woordvoerder maandag weten.

In de nieuwe zorgwet kan een zorgverzekeraar cliënten die drie maanden geen premie betalen, uit de verzekering zetten. Verzekeraars hebben vorig jaar gezegd dat ze van die mogelijkheid gebruik zouden maken. Andere zorgverzekeraars (Achmnea en VGZ) hebben echter laten weten dat ze momenteel nog geen cliënten uit de verzekering hebben gezet.

Strakker

Met ingang van januari stelt Agis zich strakker op ten opzichte van mensen die hun premie niet betalen, bevestigde de woordvoerder. Na het verzoek om premiebetaling stuurde het bedrijf in januari en februari een herinnering. De 9000 die daarop niet hebben gereageerd, kregen vorige week te horen dat ze met onmiddellijke ingang onverzekerd zijn.

Als ze de premies deze of volgende maand echter alsnog voldoen, is er niets aan de hand, zegt de woordvoerder. Begin deze maand maakte Agis bekend dat het bedrijf door de vernieuwing van het zorgstelsel 430.0000 cliënten heeft verloren.

Overgestapt

Volgens Agis zijn veel verzekerden overgestapt naar een andere verzekeraar die een goedkopere polis aan kan bieden. Als gevolg daarvan moet Agis, die te boek staat als een sociale zorgverzekeraar die voortkomt uit de ziekenfondsen, ongeveer honderd personeelsleden ontslaan. Dat komt boven de 250 werknemers die al eerder de wacht werd aangezegd.