DE MEERN - De reiswereld wordt nog altijd geconfronteerd met tegenvallende boekingscijfers. In de periode tot en met maart boekten Nederlanders 5 procent minder vakanties in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van TNS Nipo en het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR).

Het ANVR bracht de cijfers maandag naar buiten. De afgelopen twee maanden zaten de boekingen bij ANVR-ondernemingen ook al in het slop, met min 7 en min 6 procent. Het verbond ziet het als een lichtpuntje dat de markt langzaam iets aantrekt.

Over de hele linie echter zien de boekingscijfers er nog altijd niet goed uit. Vooral Turkije krijgt harde klappen in de jongste statistieken. Het land, vorig jaar nog de winnaar in de strijd om de Nederlandse vakantieganger, zag het aantal boekingen met liefst 47 procent afnemen.

Turkije

"Het is verbazingwekkend dat Turkije zo laag blijft staan", vindt M. Dresmé van het ANVR. "Begin januari had je nog het vogelgriepeffect, maar dat kan nu de reden niet meer zijn. Misschien dat vakantiegangers nu weer voor een andere bestemming kiezen."

Die taxatie is zichtbaar in de boekingscijfers. Griekenland, Portugal en Spanje halen groeicijfers van respectievelijk 23, 16 en 13 procent. "Vorig jaar passeerde Turkije Spanje wat betreft het aantal Nederlandse vakantiegangers. Maar als de trend van de laatste maanden doorzet, kan Turkije weer een plekje zakken."