BRUSSEL - Bavaria bier moet in Beieren wellicht zijn naam veranderen. Hoewel Bavaria als merknaam is gedeponeerd, blijft het onzeker of de nieuwe EU-regels voor beschermde streeknamen het gebruik van het merk Bavaria overal toestaat. Bavaria is de Latijnse en Engelse naam voor Beieren, de Duitse staat rond München.

Minister Veerman (Landbouw) kwam maandag in Brussel vergeefs op voor het Brabantse bierbedrijf. Hij greep de kans bij een nieuwe versie van de EU-regels voor geografische aanduidingen. De minister stemde als enige tegen. "Het kan niet zo zijn dat een gerenommeerd bierbedrijf zijn geregistreerde naam moet veranderen voor een streek", zei Veerman na afloop.

"Het druist in tegen elk redelijk rechtsgevoel." De tegenstem van Veerman had echter geen effect, omdat alle andere ministers voor stemden. "We blijven met de Europese Commissie zoeken naar een oplossing", aldus Veerman.

Vijf miljoen

Bavaria in het Brabantse Lieshout brouwt vijf miljoen hectoliter bier per jaar. Het gerstenat gaat naar zo'n honderd landen in de wereld, aldus de website van het familiebedrijf. Een rechter in München oordeelde in 2004 dat Bavaria zijn naam moet wijzigen.

Het bedrijf heeft daartegen hoger beroep ingesteld. De werking van de rechterlijke uitspraak uit München is daardoor opgeschort. In andere streken heeft het bedrijf soortgelijke zaken gewonnen.