BRUSSEL - De berichten over vogelgriep hebben geleid tot een prijsval voor Europees kippenvlees van ongeveer 10 procent in de eerste tien weken van 2006. Dat was maandag te lezen op een gespecialiseerde website van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De handelsprijs van kippenvlees was vorige week gedaald tot 1,32 euro per kilo. Een jaar geleden was dat nog 1,50 euro tegen 1,45 euro gemiddeld over de jaren 2001-2005.

Daling

De daling verschilt per EU-land: in Noord-Europese landen is de prijsval geringer dan in Zuid-Europese landen. De consumptie van kippenvlees is vooral in Zuid-Europa gekelderd. De afname is meer dan een kwart in Frankrijk, Italië, Griekenland, Cyprus, Oostenrijk en Slovenië.

Daarnaast lopen de voorraden flink op tot inmiddels ruim 300.000 ton in de EU, waarvan 50.000 ton in Nederland. De kippenhouders hebben inmiddels al minder nieuwe kippen opgefokt. Daardoor zijn inmiddels ook weer de voorraden kippenvoer opgelopen.

Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) spreekt maandag in Brussel met ministers van Landbouw over mogelijke steunmaatregelen voor de sector. Een van de opties blijkt om de productie tijdelijk te laten verminderen. De juridische uitwerking kan echter nog maanden duren, waarschuwen ambtenaren. Ook tijdelijk hogere staatssteun zou denkbaar zijn. De exportsubsidie is recentelijk al verhoogd: verdere stijging lijkt lastig.

De regeringen van Frankrijk en Italië hebben al eigen steunmaatregelen aangekondigd. In Frankrijk gaat het om een bedrag van 52 miljoen euro en in Italië om 100 miljoen euro.