ZÜRICH - De curator van Swissair heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen. Hij wil de bestuurders van het moederbedrijf van Swissair aanpakken. Zij hebben geld gestoken in de Belgische maatschappij Sabena, terwijl de moeder van Swissair er zelf slecht voor stond.

De bestuurders hebben begin 2001 in totaal 150 miljoen euro in het Belgische luchtvaartbedrijf gestoken. De investering maakte onderdeel uit van de mislukte poging van Swissair om te expanderen. Een jaar later ging Swissair ten onder.

Volgens de curator hebben de gewezen bestuurders grote bedragen geïnvesteerd, terwijl het moederconcern van Swissair tegen een financieel "desastreuze situatie" aankeek. Bovendien zouden ze geweten hebben dat hun investering niet toereikend was om Sabena te redden.

De nieuwe rechtszaak die dit weekeinde bekend werd gemaakt, past in een lange rij. In april vorig jaar begon de curator de eerste rechtszaken tegen voormalige bestuurders van Swissair. Daarnaast hebben de Belgische staat en de curatoren van Sabena strafklachten ingediend tegen Swissair.