ROTTERDAM - De fietsenhandel staat een prijzenslag te wachten, omdat winkelketen Halfords merkfietsen gaat verkopen. De prijzen van fietsen gaan hierdoor hoogstwaarschijnlijk dalen, meldt Algemeen Dagblad zaterdag. De keten heeft een overeenkomst gesloten met het fietsenmerk Union.

Fietsen in Nederland zijn de afgelopen zes jaar bijna de helft duurder geworden, meldt het dagblad. "Als ik die cijfers van de vakhandel zie, riekt dat wel naar prijsopdrijving", zegt econoom Laurens Sloot van de Erasmus Universiteit in de ochtendkrant.

"De markt van fietsen is stabiel. Als een fabrikant wil groeien, moet dat normaal gesproken ten koste gaan van de concurrent. Maar in dit geval lijkt er sprake van een stilzwijgende afspraak: 'als je mij niet slaat, sla ik jou niet'. En intussen krik je de prijzen samen op."

Directeur Paul Burger van Halfords zegt in het dagblad dat de keten al jaren probeert A- merkfietsen te verkopen. "Tot nu toe tevergeefs", zegt de directeur. "Die paar marktpartijen leveren aan tweehonderd fietsenwinkels. En anderen die hun vinger opsteken krijgen nul op rekest. Ze schermen de markt af."