DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag het aangepaste huurbeleid van minister Dekker (Volkshuisvesting) goedgekeurd. Dat heeft de woordvoerder van de minister gezegd.

De aanpassing betekent dat de huurders van nu nog goedkope huurhuizen forse huurstijgingen voorlopig bespaard blijven, terwijl de minister toch een begin kan maken met haar liberaliseringsplannen.

In het akkoord is eveneens vastgelegd, dat de introductie van de zogenoemde WOZ-waarde als grondslag van de huur van de vrijgegeven woningen een halfjaar later ingaat, op 1 januari 2007 De nieuwe afspraken heeft de VVD-bewindsvrouw deze week uitonderhandeld met de regeringspartijen.

Kritiek

CDA en D66 uitten eerder forse kritiek op de huurplannen uit vrees voor flinke huurverhogingen voor een kwart van de huurders.

Met het nieuwe huurbeleid wil Dekker de woningmarkt openbreken. Die zit nu stevig op slot waardoor starters en mensen met een kleine portemonnee moeilijk een passende woning vinden. Door een kwart van huurhuizen te liberaliseren, wil de minister via doorstroming de markt in beweging zetten.

Dekker zal de details van het aangepaste huurbeleid in de loop van de middag uit de doeken doen tijdens een persconferentie. Ook zal zij de Tweede Kamer via een brief hiervan op de hoogte stellen.