UTRECHT - FNV Bondgenoten dreigt met publieksvriendelijke acties in het streekvervoer. Het kabinet moet voor 22 maart bepalen dat buschauffeurs de bestaande arbeidsvoorwaarden behouden als ze moeten overstappen naar een nieuwe werkgever bij de overgang van een vervoersconcessie. Als dat niet gebeurt, vinden er op 29 maart acties plaats, zo liet de vakbond vrijdag weten.

Als na een aanbesteding van een vervoerscontract een nieuwe vervoerder in een bepaalde regio het werk van een ander OV-bedrijf overneemt, nemen de werknemers nu nog hun bestaande arbeidsvoorwaarden mee naar de nieuwe werkgever. Een speciale paragraaf in de Wet personenvervoer verplicht de vervoerders daartoe.

Het kabinet is volgens FNV Bondgenoten echter van plan deze paragraaf te schrappen. Daardoor wordt het personeel vogelvrij, verklaarde de vakbond. Veel chauffeurs verkeren daardoor in onzekerheid over hun baan.

"Daarnaast leidt het tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden en dat druist tegen onze principes in", zei bestuurder R. van Baden van FNV Bondgenoten.

De bond krijgt steun van het CDA. De partij vindt dat de regeling over het behoud van de arbeidsvoorwaarden behouden moet blijven. "Het kan niet zo zijn dat met het vergeven van een concessie aan een andere, nieuwe vervoerder, de chauffeurs ook meteen op straat komen te staan", aldus een woordvoerder van de fractie in de Tweede Kamer.