LONDEN/TOKIO - De Britse aanbieder van mobiele telefonie Vodafone heeft zijn Japanse divisie Vodafone KK de deur uitgedaan. Het onderdeel komt voor 8,9 miljard pond sterling (12,8 miljard euro) in handen van het Japanse internetbedrijf Softbank, zo werd vrijdag bekendgemaakt.

Vodafone KK was een blok aan het been van het Britse concern, dat er ondanks forse investeringen niet in slaagde de winstgevendheid te vergroten. Softbank kan met de aankoop juist zijn ambitie waarmaken om een belangrijke speler te worden op de Japanse mobieletelefoniemarkt, waarin jaarlijks 78 miljard dollar omgaat.

Vorig jaar kreeg Softbank een licentie voor mobiele telefonie. Nu het eigenaar wordt van Vodafone KK, wordt het in een klap de nummer drie in Japan, achter NTT DoCoMo en KDDI.

Vodafone KK heeft in Japan een marktaandeel van 17 procent met 15 miljoen klanten. Softbank krijgt 97,7 procent van de aandelen van Vodafone KK in handen, zo staat in een gezamenlijke verklaring van Vodafone en het Japanse bedrijf.

De Japanse divisie van Vodafone boekte in de zes maanden tot september vorig jaar een bedrijfsresultaat van 423 miljoen pond, 55 procent minder dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Na de aankondiging van de verkoop ging het aandeel Vodafone op de beurs in Londen ruim 2 procent omhoog. Het aandeel Softbank sloot in Tokio op een winst van 4 procent.

Vodafone wil ongeveer 6 miljard pond (8,7 miljard euro) aan de eigen aandeelhouders teruggeven als de verkoop is afgerond. Dit komt neer op omgerekend 10 pence per aandeel. Het concern gaat de komende weken beslissen of dit gebeurt via een speciaal dividend of door het terugkopen van eigen aandelen.