DIEMEN - Werkenden in Nederland hebben weer vertrouwen in de arbeidsmarkt. Zij zijn steeds minder bang voor ontslag. Zelfs als zij worden ontslagen, hebben zij er vertrouwen in dat zij een andere baan vinden. Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor van vrijdag.

Uit het onderzoek blijkt dat 17 procent van de werkenden er wel een beetje rekening mee houdt dat hij kan worden ontslagen. Bij de vorige peiling, twee maanden geleden, was dat nog 24 procent. Zeven op de tien ondervraagden vertrouwen erop elders -al dan niet passend- werk te vinden.

De helft van de mensen is naar eigen zeggen toe aan "een nieuwe uitdaging". De onderzoekers trekken de conclusie dat werkend Nederland de laatste maanden fink wat "mobieler" is geworden als het gaat om het veranderen van baan.

De stemming onder mensen met een baan is volgens de monitor opmerkelijk positief. Bijna de helft (45 procent) zegt dat de economische ontwikkeling bij zijn werkgever de laatste tijd is verbeterd. Bij ruim een derde is die gelijk gebleven.

Algemeen directeur J. Vermeulen van Randstad concludeert uit de monitor dat het vertrouwen bij werkenden terug is. Hij raadt werkgevers aan ervoor te zorgen dat zij aantrekkelijker worden voor werknemers. "Werkgevers moeten tijdig goed personeel uit de markt halen, want ook werknemers kunnen kiezen." In sommige sectoren is het al moeilijk mensen te vinden. Dat geldt voor de financiële dienstverlening en ook in de zorg is de situatie volgens Vermeulen nijpend. "Wij zitten momenteel met duizend vacatures die moeilijk te vervullen zijn."