PARIJS - Het Franse cosmeticaconcern L'Oreal koopt Body Shop, een Britse keten van 'natuurlijke' cosmeticazaken. L'Oreal liet vrijdag weten er 652,3 miljoen pond sterling (945 miljoen euro) voor op tafel te leggen.

Per aandeel bedraagt de overnamesom 300 pence. Dat is bijna 35 procent meer dan in februari, toen speculaties over een overname van Body Shop de kop opstaken. L'Oreal betaalt in contanten.

Leidingen

Body Shop, in 1976 opgericht door Anita Roddick, blijft bestaan. Het bedrijf behoudt zijn huidige leiding. Anita Roddick en haar man hebben 18 procent van de onderneming in handen. Ze hebben al toegezegd hun belang over te dragen aan L'Oreal.

Er zijn al eerdere pogingen ondernomen om het Britse bedrijf over te nemen. In 2001 liepen besprekingen met het Mexicaanse Grupo Omnilife stuk. Daarna meldden zich nog enkele andere kandidaten, maar die bleken niet voldoende te willen betalen. Daarna liet de winkelketen weten een eigen, onafhankelijk koers te zullen gaan varen.

Anita Roddick en haar man droegen in 1998 de dagelijkse leiding van Body Shop over aan anderen. Anita had het bedrijf opgericht om haar twee kinderen te kunnen onderhouden, terwijl haar man twee jaar ging paardrijden in de Verenigde Staten.

Groot succes

De formule van natuurlijke producten werd een groot succes. In 1984 kreeg het bedrijf een notering aan de effectenbeurs in Londen. Vorig jaar had de onderneming bijna 2100 vestigingen in 54 landen. De belangrijkste markten zijn Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, maar het bedrijf zit ook in Rusland en Jordanië.

De concurrentie kreeg in de loop van de jaren lucht van het succes van onder meer fruitzeep, pepermuntvoetlotion en zeealgenshampoo. Daardoor kreeg Body Shop het moeilijker. Nu het bedrijf onder de vleugels van L'Oreal komt, lijkt een voortbestaan gegarandeerd te zijn. Het Franse concern noemde Body Shop "een zeer aanvullend merk met sterke waarden".