AMSTERDAM - Tienduizenden huurhuizen staan leeg. In de vier grote steden bleven vorig jaar rond de 35 duizend woningen tussen een maand en een jaar onbewoond. Honderdduizenden Nederlanders zoeken juist een huurwoning, meldt Algemeen Dagblad vrijdag.

Een van de oorzaken van de lege huurwoningen is volgens het dagblad dat potentiële huurders besluiten de woning niet te nemen na een bezichtiging. De nieuwe huurders vinden bijvoorbeeld dat de woning tegenvalt of dat de prijs-kwaliteitverhouding slecht is. Ook door renovatie en sloop van woningen worden huizen voor langere tijd niet verhuurd, meldt het dagblad.

Nieuwe huurplannen

De wachttijd voor een huurwoning zou door de leegstand zijn opgelopen tot gemiddeld 3,5 jaar. Vrijdag bespreekt het kabinet de nieuwe huurplannen van minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker (VVD). Centraal in haar plannen staat het idee een kwart van de huurwoningen in 2010 te liberaliseren.

Drie weken geleden ontstond ophef over de uitvoering van het nieuwe huurbeleid. Alle partijen in de Tweede Kamer - met uitzondering van de VVD - stelden dat er te veel onzekerheden bestaan over de toekomstige huurprijzen. Dekker zei deze week dat ze een gematigde verhoging van de huurprijzen wil tot 2010.